Bιο

 

Ο Αλέξης Σπανίδης είναι κριτικός μουσικής .

Πλήρες Προφίλ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑ: ET IN ARCADIA EGO...

 Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία σε συνεργασία με την Παναρκαδική Ομοσπονδία της Ελλάδας και τον Δήμο Τρίπολης παρουσίασαν στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (25-5-2016) , μια μοναδική συναυλία στο πλαίσιο ένταξης της Τρίπολης στο Ευρωπαικό δικτυο “Μεσογειακές Πόλεις της Μουσικής”, Citta Mediterranea della Musica, με τίτλο Et in Arcadia Ego.

Η Μουσική της εποχής του Μπαρόκ κατ' εξοχήν εξέφρασε το ιδεώδες της Αρκαδικής Ιδέας, μιας ιδέας που γεννήθηκε το 1656 στη Ρώμη απο την βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας που είχε παραιτηθεί απο τον θρόνο της και είχε ασπασθεί τον Καθολικισμό. Ιδρυσε την Academia degli Arcadi, απο μια ομάδα διανοούμενων που επιθυμούσαν να επιστρέψουν σε μια κατάσταση ηθικής και αισθητικής χάρης, μέσα στην φύση και την αγνοτητά της χαρακτηριστικά , κατα τη γνώμη τους, της εξιδανικευμένης αρχαίας κοινωνίας. Μέλη αυτής της Ακαδημίας, η οποία επέζησε μέχρι των ημερών μας, υπήρξαν πολλοί συνθέτες όπως ο Χαίντελ, ο Στραντέλλα και ο Κορέλλι.

Περισσότερα...

.
FaceBook  Twitter

ELINA GARANCA ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

        Είναι  πολύ σπάνιο σε Συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα να παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα καλά μελετημένο και οργανωμένο  που να ικανοποιεί εξίσου τον ειδικό όσο και τον απλό ακροατή. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είχαμε την τύχη να απολαύσουμε από την  νεαρή μέτζο-σοπράνο Elina Garanca  που ακολουθεί μια μεγάλη καριέρα σε όλο τον κόσμο αν και πολύ νέα. Γεννημένη το 1976 στη Λάτβια, πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας  το 1998 στον μικρό ρόλο της Τζιοβάννα Σύμουρ στην «Αννα Μπολένα» του Ντονιτζέττι που παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών .

Περισσότερα...

.
FaceBook  Twitter

ENA «MAΓΙΚΟ ΚΟΡΝΟ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

     Έχω παρατηρήσει πως τελευταία οι Ορχήστρες που εμφανίζονται στο Μέγαρο Μουσικής έχουν την συνήθεια να παρουσιάζουν το ίδιο έργο και στις δύο συναυλίες τους. Συνέβη με την συναυλία του  Gardiner πρόσφατα, και πάλι το ίδιο με τις δύο συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Αμβούργου που δόθηκαν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα...

.
FaceBook  Twitter

H JESSYE NORMAN ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ  JESSYE NORMAN ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
       
 Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς έναν μεγάλο καλλιτέχνη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στον χώρο του, να προσπαθεί να πείσει το κοινό του πως αυτά τα «φύκια» που του πουλάει, είναι στην πραγματικότητα μεταξωτές κορδέλες.
Αυτό το συναίσθημα αποκόμιζε κανείς μετά το τέλος της πολυδιαφημισμένης συναυλίας της σοπράνο Jessye Norman που παρακολουθήσαμε στις 30 Ιουνίου υπό τον δήθεν τίτλο «Μία βραδιά με την Jessye Norman», ενώ πιο σωστό θα ήταν «Μια βραδιά με την ΚΟΑ, με την συμμετοχή της Jessye Norman».

Περισσότερα...

.
FaceBook  Twitter

Ο ΑΝDRAS SCHIFF ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

              Είναι πραγματικά μεγάλη απόλαυση να ακούει κανείς μουσική από μια πραγματικά μεγάλη Ορχήστρα που διευθύνεται από έναν χαρισματικό μαέστρο, όπως την Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου με μαέστρο τον Αντρας Σίφ που απολαύσαμε στις 13 και 14 Μαίου στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών.
   Γνωστός στους μουσικόφιλους, ο μαέστρος και πιανίστας Αντρας Σίφ κυρίως για τις εξαιρετικές του ερμηνείες των έργων για τσέμπαλο του Μπαχ που επιμένει εις πείσμα των καιρών να ερμηνεύει στο κλειδοκύμβαλο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γκλεν Γκούλντ.

Περισσότερα...

.
FaceBook  Twitter

AIMEZ VOUS BRAHMS? Δύο σημαντικά κουαρτέτα στο Μέγαρο

    «Σας αρέσει ο Μπράμς;» θα  μπορούσε να ήταν ο τίτλος της συναυλίας που έδωσε το Κουαρτέτο εγχόρδων του Τόκιο στην μικρή αίθουσα του Μεγάρου στις 17 Φεβρουαρίου.
Είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα κουαρτέτα εγχόρδων στον κόσμο και ήταν πραγματικά μεγάλη απόλαυση να τους γνωρίσει και από κοντά. Για την συναυλία τους διάλεξαν τα τρία κουαρτέτα για έγχορδά του Johannes Brahms μια δύσκολη βραδιά για τους μη μυημένους ακροατές της μουσικής δωματίου, μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε τα τόσο σημαντικά αυτά έργα άρτια παιγμένα. Και δεν μας απογοήτευσαν.

Περισσότερα...

.
FaceBook  Twitter